Wino Słodkie

Słodkie wina z naszej kolekcji pozyskujemy z małej, rodzinnej winnicy na Morawach. To miejsce z ponad 30-letnią tradycją oraz licznymi medalami przyznawanymi winom podczas międzynarodowych konkursów. Morawskie wina słodkie to propozycja dla tych, którzy preferują lekkie trunki, również o niższej zawartości alkoholu. Oferują one łagodny i praktycznie pozbawiony kwasowości smak.

Jeśli więc szukasz miękkiego wina, które otuli Cię niczym przytulny koc i wprowadzi w stan błogiego spokoju, zapraszamy do zapoznania się z kolekcją win słodkich z naszej morawskiej winnicy.

 

Filtrowanie

Wina

Szczepy

Rocznik

Wina słodkie – na jaką okazję?

Słodkie, pyszne wina morawskie to trunki, którymi możesz się delektować przy każdej okazji. Czy to jako dodatek do deseru, czy dla zwykłej przyjemności rozkoszowania się ich wyjątkowym smakiem. Zdecydowanie polecamy je jako „wina medytacyjne”, które można popijać w dobrym towarzystwie podczas rozmów lub sączyć przy relaksującej muzyce.

Pełne słodyczy wino to również dobry pomysł na prezent dla kobiet oraz osób, które nie przepadają za wytrawnymi i mocnymi trunkami. Tak naprawdę słodkie trunki są doskonałą bramą do poznawania całego świata win.

Z czym pić słodkie wino?

Często główną atrakcją posiłku jest deser, a także towarzyszący mu „nektar bogów”. Wina słodkie doskonale komponują się z równie słodkimi potrawami. Świetnie pasują do deserów:

  • na bazie owoców o dość intensywnym stopniu kwasowości (dla jej przełamania);
  • z kremami na bazie jajek lub mascarpone;
  • z czekoladą, zwłaszcza gorzką;
  • z kawą;
  • z lodami w różnych smakach.

Wina słodkie doskonale nadają się do popijania po obiedzie jako płynny deser lub jako aperitif przed posiłkami. Można również spożywać je bez dodatków po to, by zapewnić sobie prawdziwą przyjemność z degustacji słodkiego wina.

Rodzaje słodkich win

Mimo że czasami nie są postrzegane jako trunki wysokiej jakości, wina słodkie zyskały wielu wielbicieli. Zasada doboru słodkiego wina jest prosta: trunek nie zawsze musi być słodszy od deseru. Jednak jego smak nie powinien dominować nad podawaną potrawą. To znaczy, że muszą się uzupełniać na podniebieniu, aby zmaksymalizować smaki, zapewniając wspaniałe wrażenia.

Dlatego też istnieje wiele różnych rodzajów win słodkich, a każde z nich ma swoje unikalne cechy. W naszej kolekcji win z morawskiej winnicy znalazły się prawdziwe perełki.

  • Słodkie wina lodowe, które można uznać za klejnoty wśród win. Kwintesencja ich smaku skupia się na produkcji, do której wykorzystuje się wyłącznie winogrona zebrane w temperaturze poniżej -7°C. Taka metoda koncentruje w owocach cukier i daje słodkie, gęste wino o miodowych aromatach.
  • Słodkie wina słomkowe, czyli bardzo rzadkie rodzaje produkowane przez winiarzy z tradycjami. Zebrane winogrona są suszone na słomie przez okres trzech miesięcy. Dzięki temu woda powoli paruje, koncentracja moszczu wzrasta, a po sprasowaniu uzyskuje się słodkie i złociste wino.
  • Słodkie wino z „szlachetnego zbioru”, czyli wino powstałe z najdojrzalszych winogron, bardzo długo pozostających na krzaku, pokrytych szlachetną pleśnią – Botrytis cinerea. Ta szlachetna pleśń osiada na skórkach winogron i sprawia, że na owocach powstają mikroskopijne otworki. Dzięki nim woda odparowuje z miąższu i owoc powoli wysycha, aż do formy przypominającej rodzynki. W ten sposób w owocach gromadzi się duża ilość naturalnego cukru i koncentruje się cały zapach. To ostatecznie wpływa na bardziej intensywny aromat i pełny smak powstałego wina.

Od czego zależy cena wina słodkiego?

Cena wina słodkiego uzależniona jest m.in. od sposobu produkcji, regionu uprawy winogron, rodzaju owoców, okresu dojrzewania wina w beczkach, a także marki i jej prestiżu. Jako sprzedawcy wina doskonale wiemy, że marketing i opakowanie to również ważne składowe ceny. Niemniej prawdziwe słodkie wino to trunek, który odbiega od tego, co masowo znajduje się na marketowych półkach.

Kwintesencją słodkiego wina z winnicy jest zachowanie jego słodkości zrównoważonej kwasowością. Właśnie tak – prawdziwe słodkie wino ma delikatnie wyczuwalną kwasowość. Cena dobrego trunku z winnicy będzie wyższa od tego, do którego przyzwyczaiły nas supermarkety. Jednak zawsze warto mieć pod ręką butelkę wyśmienitego słodkiego wina z Moraw, które zaskoczy Cię owocowymi akcentami, subtelną kwasowością i nutami słodkich przypraw.

Czy wino słodkie jest zdrowe?

Wina słodkie są deserami i tak też powinny być traktowane. Ze względu na wysoką zawartość cukru z ich piciem powinny uważać osoby na diecie oraz z cukrzycą. Jednak umiarkowane spożycie słodkiego wina może mieć pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia, trawiennego, pracę mózgu i wygląd skóry. Za to wszystko odpowiedzialne są obecne w winie przeciwutleniacze. Poza tym wypicie kieliszka słodkiego wina jest relaksujące i przyjemne, więc może mieć pozytywny wpływ na ogólne samopoczucie.

Słodkie wina to świetna opcja dla każdego, kto szuka trunku na deser lub dla relaksu. Dzięki unikalnym metodom produkcji takie trunki wyróżniają się w świecie win. W Dolium Vini gwarantujemy wybór wysokiej jakości win słodkich, gotowych do degustacji i rozkoszowania się nimi nawet bez okazji.