Wino Wytrawne

Wina wytrawne należą do najpopularniejszych i najbardziej cenionych gatunków win na świecie. Przede wszystkim wyróżniają się małą zawartością cukru resztkowego. To z kolei skutkuje bardziej wytrawnym i mniej słodkim smakiem, idealnym do łączenia z potrawami.

Prosto z małej, rodzinnej winnicy na Morawach na Twój stół mogą trafić wina wytrawne docenione podczas międzynarodowych konkursów. Najlepsze kompozycje smakowe i aromatyczne dla rozkoszy zmysłów, na wyjątkowe chwile i bez okazji, by po prostu smakować życie.

Bo życie ma smak wina, a przekonasz się o tym, kupując wina wytrawne z naszej kolekcji.

 

Filtrowanie

Wina

Szczepy

Rocznik

Wino wytrawne – na jaką okazję?

Wino wytrawne jest winem bardzo uniwersalnym. Można je spożywać przy różnych okazjach, od nieformalnych kolacji po bardziej wyrafinowane imprezy.

  • Wytrawne wino uzupełni smak obiadu i podkreśli wykwintność wystawnego przyjęcia np. wesela.
  • Butelka dobrego wina zaserwowana podczas romantycznej kolacji rozbudzi zmysły i podkreśli intymność magicznych chwil we dwoje.
  • Lekkie wino wytrawne będzie świetnym towarzyszem spotkań z przyjaciółmi.
  • Wyraziste wino może także zagościć na grillu, ponieważ ułatwi trawienie grillowanych mięs.
  • Zestaw prezentowy z wytrawnym winem to świetny podarunek na każdą okazję. Na urodziny, imieniny, rocznicę ślubu czy nawet jako podziękowanie za dobrą współpracę.

Pamiętaj jednak, że nie musisz czekać na specjalną okazję, by rozkoszować się smakiem dobrego wina. Możesz po prostu usiąść z kieliszkiem wyśmienitego trunku i celebrować chwilę.

Do czego podawać wino wytrawne?

Odkrycie idealnego połączenia wytrawnego wina i jedzenia może przenieść doznania kulinarne na inny poziom. Wino doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. Pasuje do:

  • soczystych mięs, takich jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina;
  • aromatycznych makaronów z mocniejszymi sosami, takimi jak sos pomidorowy, grzybowy lub mięsny;
  • dojrzałych serów, takich jak gouda, cheddar i parmezan, ale dobrze komponuje się również z gorgonzolą i francuskim serem pleśniowym roquefort;
  • owoców morza – zwłaszcza białe wytrawne wino dobrze komponuje się z krewetkami, homarami i ostrygami;
    delikatnego drobiu np. z kurczaka lub indyka;
  • gorzkiej czekolady, truskawek, malin i winogron.

Jednak wielu miłośników wina smakuje je również solo, pozwalając każdemu łykowi ujawnić złożoność smaków i aromatów.

Czy wino wytrawne jest zdrowe?

Wino wytrawne to wszechstronny i aromatyczny rodzaj trunku, który może mieć pewne korzyści zdrowotne. Oto kilka zalet tego wina:

  • Niektóre badania sugerują, że wino wytrawne może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, takich jak zawał. Można to przypisać obecnym w winie polifenolom, które pomagają chronić komórki serca.
  • Umiarkowane spożycie wina bogatego w przeciwutleniacze może pomóc poprawić pamięć i logiczne rozumowanie.
  • Niektóre badania wskazują również na to, że obecne w winie polifenole pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić komórki organizmu przed niektórymi nowotworami.
  • Wino może również wspierać zdrowie kości, ponieważ polifenole chronią przed utratą masy kostnej.
  • Obecny w czerwonym winie wytrawnym resweratrol ma zdolność obniżania złego cholesterolu. To zapobiega tworzeniu się złogów tłuszczowych, które mogą zatykać żyły i naczynia krwionośne.
  • Resweratrol ma także właściwości antystresowe i uspokajające.

Umiarkowane spożycie wina wytrawnego jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi nie tylko przy specjalnych okazjach, ale także w ramach zdrowej diety.

Rodzaje wina wytrawnego

Świat win wytrawnych jest różnorodny i pełen niuansów. Każdy rodzaj winogron i region ich produkcji oddaje swój własny smak i aromat, tworząc prawdziwą symfonię. W naszej morawskiej winnicy znajdziesz trunki szczepów mniej i bardziej znanych. Wśród nich królują m.in.:

  • Cabernet Sauvignon – wytrawne wino znane z mocnych tanin i bogatych aromatów ciemnych owoców oraz korzennych przypraw;
  • Chardonnay – wino łączące smaki dojrzałych owoców tropikalnych i cytrusów z gruszkami i nutami orzechów włoskich;
  • Merlot – wino, które prezentuje smaki dojrzałych owoców, takich jak figa i śliwka, o gładkiej konsystencji i miękkich taninach;
  • Pinot Noir (Rulandske Modre) – wytrawne wino znane z subtelnych aromatów czerwonych owoców, takich jak truskawka i wiśnia, połączonych z nutami kwiatowymi i ziemistymi;
  • Pinot Blanc (Rulandske Bile) – pełne harmonijnego smaku wino z aromatem dojrzałych gruszek i jabłek z nutami egzotycznych, grillowanych owoców;
  • Palava – wino wytrawne znane z mocnych nut owoców egzotycznych przeplatanych aromatem słodkich przypraw i białych kwiatów;
  • Frankovka – to wytrawne wino o typowym aromacie owoców leśnych z lekką nutą pikantnych przypraw;
  • Riesling – wino wytrawne, lekkie i świeże, w którym królują cytrusowe nuty i delikatnie pikantny smak;
  • Welchrielsing (Ryzlink Vlassky) – przyjemne wino wytrawne o intensywnym aromacie z nutami karmelizowanych gruszek, grillowanego ananasa, słodkich przypraw i polnych kwiatów z wyczuwalnym smakiem rabarbaru, cytrusów i miodu łąkowego;
  • Grüner Veltliner (Veltlinske Zelene) – to wytrawne wino o lekko korzennym smaku, które rozpieszcza zmysły zapachem kwiatu lipy i ziół ogrodowych;
  • Zweigeltrebe – lekkie wytrawne wino o owocowo-korzennym zapachu, który przypomina leśne owoce;
  • Modry Portugal – młode wino o owocowych i lekko pikantnych nutach z posmakiem dojrzałych wiśni i porzeczek;
  • Gewurztraminer (Tramin Cerveny) – to aromatyczne, lekkie i bardzo przyjemne w piciu wino, z nutami róży herbacianej, imbiru, kardamonu i brzoskwini;
  • Pinot Gris (Rulandske Sede) – wspaniałe pełne i aksamitne wino z charakterystyczną nutą pomarańczy oraz miodowego aromatu.

Czym się kierować wybierając wino wytrawne?

Wybierając dobre wino, zawsze warto najpierw pomyśleć o okazji, podczas której będzie ono podawane. Czy będzie to rodzinny obiad, romantyczna randka, impreza, a może spotkanie z przyjaciółmi? Do każdego przypadku i posiłku potrzebne jest inne wino.

Nie wahaj się skosztować różnych kombinacji smakowych w winie, aby znaleźć tę, która najlepiej odpowiada Twojemu gustowi. Czasami warto spróbować nowego rodzaju wina i cieszyć się podróżą polegającą na odkrywaniu.

Powiedzenie „im starsze wino, tym lepsze” nie zawsze ma zastosowanie przy dokonywaniu selekcji, ponieważ nie wszystkie powstają z myślą o leżakowaniu. Dlatego, jeśli nie jesteś wielkim koneserem trunków, możesz przyjąć zasadę, że wytrawne wina czerwone, które Ci posmakują, mogą mieć maksymalnie 5 lat. Natomiast przy wyborze wina białego wytrawnego idealne będą te, które mają od 2 do 3 lat.

Od czego zależy cena wina wytrawnego?

Istnieje kilka czynników, które wpływają na cenę rynkową wina wytrawnego. Lokalizacja i historia winnicy, wykorzystywane odmiany winorośli, strategie marketingowe, stosowane techniki produkcji, warunki klimatyczne, stawki podatkowe, koszty importu itp. Na koszt zakupu wina może wpływać także wygląd butelki i etykiety. Niemniej niska cena nie oznacza złej jakości wina.

W Dolium Vini stawiamy na jakość i różnorodność win morawskich. Dlatego też oferujemy staranną selekcję win wytrawnych, pochodzących z niewielkiej winnicy na Morawach. Poznając smaki i aromaty naszych win, wyruszysz w odkrywczą podróż, napotykając na nowe doznania, które Cię zaskoczą.