Wino Różowe

W Republice Czeskiej, w małej, rodzinnej winnicy na Morawach od ponad 30 lat produkowane są wina: różowe, czerwone i białe. Ich smak i aromat został wielokrotnie nagrodzony w międzynarodowych konkursach.

Wino różowe słynie ze swojej złożoności i różnorodności smaków. Dominuje w nim kompozycja nut kwiatowych, korzennych i owocowych. Często znajdują się w nim aromaty truskawek, wiśni, śliwek, jeżyn, malin i porzeczek. O tych nutach decyduje fermentacja i odmiana winogron.

Wina różowe z Moraw doceniamy za wybitne kompozycje, które dają prawdziwą rozkosz zmysłom. Dlatego, jeśli szukasz wyjątkowych win prosto z winnicy z tradycjami, nie ma nic lepszego niż morawskie wina różowe z naszej kolekcji.

 

Wino różowe – na jaką okazję?

Wina różowe pasują do lata! Są to trunki orzeźwiające, lekkie, czasami musujące, które wprowadzają w wakacyjny nastrój. Sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, w towarzystwie dobrych rozmów i podjadania lekkich przekąsek.

Organizujesz piknik w ogrodzie z rodziną lub grill z przyjaciółmi? Różowe wino świetnie komponuje się z przekąskami, deską serów, pieczywem i pastami do smarowania oraz grillowanymi warzywami. Ale bez obaw, wino różowe to również doskonała propozycja na bardziej uroczyste okazje. Idealnie nadaje się jako trunek na romantyczną kolację. Atmosfera spotkania we dwoje będzie bardziej romantyczna, jeśli wybierzecie wino musujące różowe. Trunek z bąbelkami świetnie sprawdzi się także podczas urodzin jako dodatek do słodkiego tortu i deserów.

Jak wybrać wino różowe?

Większość win różowych trafia do sprzedaży wkrótce po butelkowaniu. Dlatego przy wyborze wina w różowym kolorze warto zwrócić uwagę na jego główne cechy. Musi to być:

  • klarowna, różowa lub morelowa barwa;
  • intensywny aromat;
  • delikatna kwasowość.

Łatwo możesz ocenić te parametry, decydując się na degustację różowego wina lanego prosto z beczki.
Wina różowe łączą typowe orzeźwienie z wyrazistymi aromatami czerwonych owoców. Są jednak delikatniejsze i lżejsze niż wina czerwone lub białe. Mają subtelniejszą konsystencję i kusząco pachną owocami. Te bardziej intensywnie zabarwione na różowo wina odznaczają się nieco większą treściwością.

Wino różowe dobrze komponuje się z wieloma rodzajami potraw i to właśnie w zależności od odczucia delikatności lub pełni w ustach, zależy jego dopasowanie do dania. Lekkie i bardzo przyjazne w piciu polecamy do sałatek, deserów, potraw z grilla oraz miękkich serów. Natomiast cięższe wina różowe pasują do makaronów, ryb, drobiu, a nawet posiłków z czerwonego mięsa.

Skąd kolor różowego wina?

Wino różowe ma barwę różnych odcieni zbliżonych do różu. Od jasnych tonów z pogranicza brzoskwini lub łososia, przez czysty róż, aż po kolory przypominające jasną wiśnię. Różowa barwa pochodzi od skórek czerwonych winogron używanych do jego produkcji różnymi metodami. Intensywność różowego koloru zależy od procesu produkcji oraz czasu kontaktu skórki winogron z sokiem owocowym. Im krócej będą w nim trzymane, tym róż będzie jaśniejszy.

Jak pić różowe wino?

Idealna temperatura serwowania różowego wina różni się w zależności od jego treściwości. Lżejsze najlepiej podawać schłodzone do 6-8°C, natomiast cięższe wina różowe dobrze smakują, jeśli mają temperaturę od 10°C do 12°C. Latem najlepiej pozostawić butelkę różowego wina w wiaderku z lodem, aby zapobiec nagrzaniu się zawartości.

Wino różowe można podawać w szklanych kieliszkach przeznaczonych do wina białego. Warto zwrócić jednak uwagę na to, by naczynie delikatnie zwężało się ku górze. Dzięki temu aromaty będą gromadzić się nad powierzchnią zawartości, co wpłynie na lepszy smak różowego trunku.

Niezależnie od tego, czy wybierasz się na spotkanie z przyjaciółmi, czy na kolację we dwoje, wino różowe z morawskiej winnicy będzie dobrym wyborem.