Emocje lane prosto z beczki!

Naszą specjalnością są wina lane z beczki. Nie bez powodu. To bezpretensjonalne, lekkie i przyjazne wina, których zaletą jest świetna relacja jakości do ceny oraz to, że dzięki odpowiedniej instalacji zawsze pozostaje świeże i nie zmienia swojego smaku, aż do ostatniej kropli. Dzięki temu są świetnym „domowym” winem dla restauracji, czy poszerzeniem oferty winiarni, delikatesów i klubokawiarni. W naszej ofercie win lanych z beczki, nazywanych też winami z kija, winami z nalewaka znalazły się czerwone, różowe i białe wina lane znanych i lubianych szczepów z całego świata.

Naszych win lanych możecie skosztować na licznych festiwalach: Najedzeni Fest, Off Festival Katowice, Smaczny Trag, Festiwal Azjatycki, Festiwal piwa, wina i cydru, Noe Festiwal. Przeczytacie o naszym winie na portalu Silesia Smakuje http://silesiasmakuje.pl/dolium-vini-wina-prosto-z-beczki-dla-restauracji-sklepow-i-winiarni/ . Polecają nas stowarzyszenie Kobiety i Wino, sommelierzy i znawcy wina m.in. Monika Bielka-Vescovi. Z naszym winem dotarliśmy do wielu miast Polski, spotkacie je w restauracjach, winiarniach i winotekach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Bydgoszczy, Opolu, Wrocławiu, Łodzi, Gliwicach, Katowicach, Zabrzu, Bytomiu, Sosnowcu, Gdańsku, Gdyni, Spocie, Szczecinie i Gorzowie Wielkopolskim.

Gliwice to nasze miasto, tu spotkacie nas najczęściej – niech żyje wino Gliwice, wino morawskie!

Poniżej znajdziecie wybór naszych win, odmiany winorośli, przeczytacie o bukiecie wina, jak dobrać wino białe do makaronu, sushi, ryby, kaczki, serów, a jakie wino czerwone jest najlepsze do mięsa, bigosu, gęsiny, czy risotto. Jednym słowem ranking naszych win.

Müller Thurgau
Kraj pochodzenia: Słowacja
Wytrawne, lekkie wino o zapachach cytrynowo-muszkatowych, z nutą agrestu. Wino, które wywołuje wrażenie soczystości i zachęca do kolejnego łyku.
Welschriesling
Kraj pochodzenia: Morawy
Przyjemne i harmonijne wino wytrawne. Świeże, pachnące czerwoną porzeczką i bukietem polnych kwiatów. Świetnie komponuje się z wieprzowiną.
Chenin Blanc
Kraj pochodzenia: RPA
Wytrawne wino o dominujących aromatach pieczonych jabłek i pigwy, a także miodu i kandyzowanych owoców. Świetnie pasuje do dań z elementami słodyczy, potraw słodko-kwaśnych. Doskonały również do tłustych ryb, a nawet wędzonego łososia.
Colombard półsłodki
Kraj pochodzenia: RPA
Ulubione wino naszych klientów, które przyjemnie się pije. Orzeźwiające zwłaszcza latem. Cytrusowe aromaty w połączeniu z zapachem i smakiem żółtego melona sprawiają, że Colombard doskonale nadaje się do twardych, żółtych serów, lekkich, wiosennych dań oraz grillowanych warzyw. Dostępny również w wersji wytrawnej.
Grüner Valtliner
Kraj pochodzenia: Austria
Wino wytrawne, pachnące świeżością kwiatu lipy, ziołami ogrodowymi i białym pieprzem. Lekko korzennym smak sprawia, że idealnie pasuje do cielęciny.
Chardonnay
Kraj pochodzenia: Mołdawia
Wino lekkie o niezwykle orzeźwiającym charakterze, pachnie zielonym jabłkiem i gruszką, w smaku miodowo-orzechowe. Dostępne również w wersji półwytrawnej.
Muskat
Kraj pochodzenia: RPA
Zwany też wino Muscat lub wino Moscatel. Wytrawne wino o karmelowo-muszkatowych nutach, bardzo aromatyczne i intensywne w smaku.
Riesling
Kraj pochodzenia: RPA
Wino, które doskonale sprawdzi się do potraw kuchni polskiej. Ma owocowy zapach – brzoskwini, młodego jabłka i skórki cytrynowej. W smaku wytrawne, lekkie i świeże.
Pinot Blanc
Kraj pochodzenia: Słowacja
Klasyczne wino białe, eleganckie i harmonijne w smaku, o orzechowo-cytrusowych nutach. Dobrze pasuje do potraw z drobiu i wędlin.
Pinot Gris
Kraj pochodzenia: Węgry
Wino pełne i aksamitne, z nutą pomarańczową, w zapachu połączoną z wrażeniem miodu. Rekomendujemy z letnimi sałatkami i lekkimi daniami mięsnymi.
Traminer półsłodki
Kraj pochodzenia: Mołdawia
Intensywne wino, o aromatach owoców egzotycznych i zapachu herbacianej róży. Idealne do potraw kuchni azjatyckiej, świetnie równoważy pikantne potrawy. Dostępne również w wersji wytrawnej.
Sauvignon
Kraj pochodzenia: Mołdawia
Wytrawne, niezwykle przyjemne wino o zapachu świeżo skoszonej trawy i pokrzyw. W smaku owoc agrestu i czarna porzeczka. Wino sprawdzi się jako aperitif lub do zimnych przekąsek. Nadaje się także do szparagów, kozich serów i białych mięs z sosami śmietanowymi. Dostępne również w wersji półwytrawnej.
Frizzante - wino musujące
Kraj pochodzenia: Włochy
Delikatnie musujące włoskie wino z winogron Glera oraz Trebbiano, z winnic usytuowanych u podnóża miasta Conegliano . Kolor wina jest jasny, z słomkowymi refleksami. Wino lekkie, o aromatach jabłek i zielonych owoców, przyjemne w smaku. Na podniebieniu rześkie, delikatnie słodkie i owocowe.
Cabernet Sauvignon
Kraj pochodzenia: Hiszpania lub Mołdawia
Aksamitne wino wytrawne o smaku czarnych porzeczek, ciemnych czereśni i jeżyn. Pełne i aromatyczne o zapachu marmolady, które bardzo dobrze towarzyszy daniom mięsnym, wołowinie i jagnięcinie doprawianej sosami korzennymi.
Pinot Noir
Kraj pochodzenia: Mołdawia
Zapach tego wina przypomina jeżyny, truskawki i ciemne czereśnie. W smaku wyczuwalne nuty suszonych śliwek i powideł. Wino, które idealnie komponuje się z pieczonymi mięsami i nadziewanym drobiem. Polecane jest także do dań z grzybami oraz do wielu gatunków serów.
Merlot półwytrawny
Kraj pochodzenia: Mołdawia
Delikatne, półwytrawne wino o zapachu czarnych porzeczek, ciemnych czereśni i śliwek. Wino pije się bardzo lekko i przyjemnie, idealne jako aperitif. Pasuje do pasztetów i twardych serów.
Marlot
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Wytrawne wino o rubinowej barwie i głębokim, pełnym smaku. Wyczujemy w nim nuty przejrzałych czarnych porzeczek, śliwek, a także kawy i czekolady. Świętnie komponuje się z dziczyzną i twardymi serami.
Zweigeltrebe
Kraj pochodzenia: Austria
Wytrawne, lekkie wino o ciemno-czerwonej barwie z fioletowymi refleksami. W aromacie owocowo-korzenne, przypominające owoce leśne, zwłaszcza jagody. Idealnie komponuje się z polską kuchnią, pasuje do najróżniejszych potraw mięsnych i aromatycznych serów.
Frankovka
Kraj pochodzenia: Węgry
Krągłe i aksamitne wino o ciemno-czerwonej barwie. W aromacie owocowo-korzenne, o gładkim finiszu. Idealnie pasuje do najróżniejszych potraw mięsnych i aromatycznych serów.
Cabernet Sauvignon - Różowe
Kraj pochodzenia: Mołdawia
Niezwykle lekkie, przyjemne, różowe wino o truskawkowo-malinowym zapachu. W smaku wyczuwalne nuty śmietanowo-jogurtowe. Idealne jako aperitif, zwłaszcza latem - polecamy podawać je z lodem. Dobrze komponuje się także z białymi serami.
Modrý Portugal
Kraj pochodzenia: Słowacja
Młode wino o delikatnym kwiatowym zapachu, który jest niezmiernie przyjemny. Wino jest lekkie i nienachalne, o owocowych nutach. Nadaje się do wędlin i dojrzewających serów.
Saint Laurent
Kraj pochodzenia: Słowacja
Wino wytrawne o ciemno-czerwonej barwie i wyrazistym zapachu wiśni. Pasuje bardzo dobrze do ciemnych mięs oraz serów o intensywnym smaku.
Rollbar okolicznościowy
Image module
Image module
Image module