Wino Półsłodkie

Wina półsłodkie są bardzo dobrze akceptowane przez tych, którzy chcą rozpocząć przygodę ze światem wina. Zazwyczaj są dość mocno owocowe i charakteryzują się delikatną kwasowością, która przełamuje ich słodycz. W naszej kolekcji win półsłodkich znajdziesz trunki prosto z małej, rodzinnej winnicy na Morawach. Jesteśmy dumni z tego, że nasi klienci mogą delektować się wybitnym smakiem i aromatem trunków wielokrotnie nagradzanych w międzynarodowych konkursach.

Bo życie ma różne smaki… a królują w nim także wina półsłodkie, które są harmonijne, pełne i oczarują Cię od pierwszej do ostatniej kropli.

 

Na jaką okazję polecamy wina półsłodkie?

Ze względu na wysoką złożoność smaków i aromatów półsłodkie wina białe stały się na rynku pierwszym wyborem na wszelkiego rodzaju okazje. W szczególności polecamy je na wesela, chrzciny, uroczystości jubileuszowe, rodzinne obiady i romantyczne kolacje.

Niezbyt wysoka zawartość alkoholu, jaką naturalnie charakteryzują się wina półsłodkie, dodatkowo przemawia za wykorzystaniem ich w tego typu celebracjach. Wino półsłodkie to również elegancki pomysł na prezent, zwłaszcza dla osób, które preferują lżejsze alkohole.

Wina półsłodkie – do jakich potraw będą najlepsze?

Choć wina półsłodkie kojarzą się zazwyczaj z deserami i słodkościami, to jednak idealnie nadają się także do lekkich dań o większej wytrawności. Dobrze komponują się z owocami morza, drobiem lub sałatkami z makaronem. Można je również łączyć z rybą i sushi, co jest obecnie dość powszechnym trendem. Smak wina półsłodkiego pomaga oczyścić posmak, jaki ryba pozostawia w ustach. Jednak najlepiej takie trunki komponują się z większością serów, zwłaszcza z odmianami dojrzewającymi.

Wina półsłodkie mogą być również fantastycznym aperitifem, który zaostrzy apetyt przed grillem lub innymi pożywnymi potrawami. W wersji musującej półsłodkie wino idealnie nadaje się do wypicia podczas niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi. Zwłaszcza wtedy, gdy jest podane w formie bardzo zimnego drinka dla orzeźwienia w upalny dzień.

Od czego zależy cena wina półsłodkiego?

Lokalizacja winnicy, jej historia i reputacja, praktyki produkcji i dojrzewania wina, techniki uprawy winorośli oraz rocznik i opakowanie wina (butelka, etykieta, zamknięcie). To między innymi te czynniki mogą przesunąć cenę wina półsłodkiego w górę lub w dół. Oczywiście nie oznacza to, że mała winnica położona na uboczu będzie produkować gorszej jakości wina. Tak samo jak nieprawdą jest to, że półsłodkie wino lane będzie gorsze od zamkniętego w pięknej butelce.

Możesz już za kilkadziesiąt złotych kupić wyśmienite wino półsłodkie, które zaskoczy Cię symfonią smaków i aromatów. Czasami to właśnie niewielka popularność, mniej wyrafinowane opakowanie, ale za to pielęgnowana od lat tradycja wpływają na doskonałą jakość wina półsłodkiego. I tym właśnie zachwyciły nas wina morawskie, którymi dzielimy się z naszymi klientami.

Jak wybierać wino półsłodkie?

Wino półsłodkie może być czerwone, białe lub różowe. Jego główną cechą jest wysoki poziom cukru resztkowego (do 45 gramów) naturalnie występującego w winie.

Wina półsłodkie produkowane są z odmian winogron o dość obfitej słodyczy. Do najpopularniejszych należą szczepy:

  • Palava,
  • Muskat,
  • Gewurztraminer,
  • Pinot Gris,
  • Merlot,
  • Solaris,
  • Hibernal,
  • Ryzlink Vlassky (Welchriesling),
  • Chardonnay,
  • Riesling.

Decydując się na wino półsłodkie, warto pamiętać, że jest ono zazwyczaj bardzo owocowe, z nutami aromatycznymi przypominającymi egzotyczne owoce i kwiaty, z kilkoma akcentami palonych przypraw. Wina półsłodkie występują również w wersji musującej, co pozwala na ogromną elastyczność wyboru. Tak naprawdę ten rodzaj wina może zadowolić różne podniebienia. Podczas zakupu zapoznaj się z opisem produktu, który pozwoli Ci podjąć dobrą decyzję.

Jak pić wino półsłodkie?

Wina półsłodkie należy pić na zimno. Podaje się je mocno schłodzone, najlepiej o temperaturze pomiędzy 8 a 10°C w przypadku win lekkich i między 12 a 15°C dla win nieco cięższych. Jest to podstawowy czynnik umożliwiający doskonałą degustację i odkrywanie złożoności bukietu półsłodkiego trunku.

Wino półsłodkie podaje się w szklanych kieliszkach do wina czerwonego lub białego, w zależności od rodzaju trunku. Najlepiej serwować je w szkle przezroczystym i cienkim, które umożliwia obserwowanie i podziwianie barwy wina. Kieliszek powinien mieć smukłą nóżkę, która pozwala na wygodne trzymanie naczynia. Nie należy chwytać go za czaszę, ponieważ doprowadza to do niepotrzebnego ogrzewania wina.

Wino półsłodkie jest bardzo smaczne i przyjemne do wypicia, dlatego zalecamy, aby zawsze mieć w domu kilka butelek na niespodziewaną uroczystość lub na inną okazję. A czasami po prostu po to, by dobrym winem półsłodkim uczcić udany dzień!