Wino Półwytrawne

Wino półwytrawne ma nieco wyższą zawartość cukru resztkowego niż wino wytrawne, ale nie jest do końca słodkie. Przystępna kwasowość, owocowe akcenty szlachetnych owoców i treściwość tego wina zdecydowanie mają swoich zwolenników. Nasi klienci rozsmakowali się w winach półwytrawnych prosto z Moraw, wielokrotnie nagradzanych podczas międzynarodowych konkursów.

Wytrawny początek ze słodkim finiszem – tak moglibyśmy określić wina półwytrawne z naszej kolekcji. Emanują w kieliszku swoim urokiem, urzekają zapachem, przekonują fantastyczną różnorodnością aromatów i niezrównanym smakiem. Możesz się o tym przekonać, kupując swoje ulubione wina półwytrawne.

 

Na jaką okazję polecamy wina półwytrawne?

Balans zachowany pomiędzy słodyczą a kwasowością sprawia, że wina półwytrawne są dobre… na wszystko. Niezależnie od tego, czy jest to uroczystość weselna, rodzinny obiad, czy romantyczna kolacja we dwoje. Taka równowaga smaków w winie zawsze wpisze się w całokształt imprezy.

Wino półwytrawne za sprawą swojej lekkości nadaje się do podawania przez cały dzień – do obiadu lub deseru, do podwieczorku i kolacji – aby cieszyć się i dzielić nim z innymi. Można również delektować się smakiem wina i kontemplować ciszę latem przy zachodzie słońca lub zimą degustować pyszny grzaniec przy kominku. Polecamy wina półwytrawne jako trunek, który idealnie nadaje się do powolnego spożycia i rozkoszowania się każdym łykiem.

Wina półwytrawne są również dobrym podarunkiem walentynkowym, rocznicowym, jubileuszowym i biznesowym. Zwłaszcza te umieszczone w opakowaniu prezentowym.

Z czym pić wina półwytrawne?

Zaleca się podawać białe lub różowe wino półwytrawne w temperaturze 8-10°C, aby podkreślić jego świeżość. Takie wino to doskonała propozycja do łączenia z szeroką gamą dań. Umiarkowana słodycz i zrównoważona kwasowość sprawiają, że trunek z odrobiną słodyczy nadaje się do podawania z daniami o nieco mocniejszych smakach.

Wino półwytrawne doskonale komponuje się z potrawami rybnymi, owocami morza, sałatkami, sushi i kuchnią azjatycką. Jest to również dobra opcja w połączeniu z pikantnymi przysmakami, ponieważ jego treściwość pomaga zrównoważyć ostry smak potrawy.

O czym świadczy jakość wina półwytrawnego?

Jakość wina półwytrawnego zależy od wielu czynników, począwszy od kondycji winorośli, po każdy etap produkcji trunku. Każdy z tych elementów wpływa na słodycz i kwasowość wina, jego zrównoważony smak i rozpieszczający zmysły aromat. Dobre wino półwytrawne budzi mrowienie na podniebieniu. To w połączeniu z interakcją słodyczy i kwasowości sprawia, że w Twoim przełyku i żołądku po wypiciu wina zaczynają „latać motyle”.

Właśnie za te odczucia pokochaliśmy wina z Moraw. To kraina, która zachwyca swoim urokiem, ale też uwodzi spokojem. I taka właśnie jest jakość morawskiego wina półwytrawnego. Harmonijna kompozycja smaków i aromatów czyni je popularnym wyborem wśród amatorów i koneserów win.

Właściwości wina półwytrawnego

Wśród wielu zalet umiarkowanego picia wina półwytrawnego, warto wskazać na te, które zostały udowodnione w badaniach. Składniki obecne w winie pomagają m.in. w:

  • obniżaniu złego cholesterolu i zwiększaniu dobrego;
  • redukcji stresu;
  • zachowaniu zdrowego serca i układu krążenia;
  • utrzymaniu dobrej pamięci i zdolności umysłowych (obniża ryzyko choroby Alzheimera);
  • redukcji działania wolnych rodników i zapobieganiu niektórym nowotworom.

U nas znajdziesz niesamowite odmiany półwytrawnego wina czerwonego, białego i różowego. Dodatkowo dla miłośników bąbelków mamy propozycje musujące. Zawsze troszczymy się o to, aby każdy miał możliwość poznania smaku swojego ulubionego rodzaju wina.